ONZE FAMILIETARTAN

 

Soms kan het raar gaan in het leven. Dat was alleszins het geval in 2013 toen twee familieleden met een groot hart voor Schotland besloten om een lang gekoesterde droom werkelijkheid te laten worden: onze familie zou haar eigen tartan krijgen.

Het leek eerst onwerkelijk. Een eigen tartan leek een voorrecht voor oude Schotse geslachten, voor de clans van de Highlands - alleszins niet voor een Vlaamse familie. Toch waagden we het erop. En het lukte wonderwel: door onze goede contacten in Schotland werden we in contact gebracht met de beste tartan designers van Schotland en toen was de trein vertrokken. 

We wisten ook goed wat we wilden: de tartan moest de kleuren en de geest van het familiewapen weerspiegelen. De meermin op de blauwe achtergrond was ons primair thema. Verder moesten de kleuren van onze regio van herkomst, Vlaanderen in België, als secundair thema in de pattern verweven zijn. En zo kwamen we, stap voor stap, tot de tartan van Meirhaeghe. 

Intussen is onze tartan geweven door de befaamde weverij Lochcarron in Schotland. De tartan van Meirhaeghe is intussen ook opgenomen in het Schotse Register van Tartans, een agentschap van de Schotse regering dat belast is met de erkenning van tartans. U kan onze tartan terugvinden onder de officieel erkende familietartans: tartan register. Een stukje van onze tartan zit dan ook voor altijd opgeborgen in de Tartan Archives in Edinburgh. 

Alle naamdragers van Meirhaeghe (en alle varianten) mogen deze kilt dragen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de familievereniging via de pagina contact: er ligt nog wat stof in Schotland voor u klaar! 

Hier ziet u de officiële erkenningsakte van de tartan van Meirhaeghe

 

Hieronder ziet u de Tartan van Meirhaeghe